.estp-changedby-essin a{color:#0040FF !important}
معایب سیستم دادرسی تفتیشی
1-مهمترین ایراد این سیستم غیرترافعی بودن دادرسی است، زیرا حقوق و آزادیهای فردی در همه مراحل از متهمین سلب میشود.، یعنی آن حقوق و آزادیهایی که افراد باید در دفاع از اتهام داشته باشند، در این سیستم تا حدود زیادی از بین میرود و تحت الشعاع اختیارات وسیع قاضی قرار میگیرد.
2- همانطوری که گفته شد از آنجایی که این سیستم مبتنیبر ادله قانونی است قاضی در جمع آوری دلایل، اختیار وسیعی داشته تا جایی که به کارهای غیرانسانی نیز میتوانست متوسل شود. توسل به شکنجه برای گرفتن اقرار، یک امر قانونی بوده است. مثلاً در قدیم متهم را از میان شعلههای آتش عبور میدادند. چنانچه میسوخت معلوم میشد که مجرم است و به سزای عملش رسیده است و اگر از آتش نجات پیدا میکرد دلیل بر بیگناهی او بود و رهایش میکردند، یا اینکه متهم را در آب میانداختند. اگر در آب خفه میشد مجرمیت وی به اثبات میرسید و چنانچه نجات مییافت، دلیل بر بیگناهی وی محسوب میشد.
بنددوم: محاسن سیستم دادرسی تفتیشی
1-وجود مقام قضایی برای تعقیب متهم و مقام واسط میان شاکی و قاضی دادگاه، از محاسن این نظام میباشد. چون تحقیقات مقدماتی از مسایل تخصصی در امر قضاوت است. جمع آوری دلیل و ارزیابی آنها برعهده مقام قضایی غیر از مقام صادرکننده حکم است، زیرا یک اتهام توسط قضات متعدد بررسی میشود که اگر قاضی در انجام تحقیق و تعقیب اشتباه کرده باشد، نزد قاضی دادگاه اشتباه رفع میگردد.
2- از محاسن دیگر این نظام این بود که قضات حتماً باید از میان افراد تحصیلکرده و باتجربه باشند. چون امر قضاوت تخصصی است و از عهده افراد فاقد صلاحیت علمی لازم در امر قضاوت، خارج است و اگر غیر از این عمل شود، ایرادهای متعددی را به دنبال خواهد داشت.[1]
گفتار سوم: سیستم دادرسی مختلط (فرانسوی)
این سیستم دادرسی از نظر تاریخی پس از انقلاب فرانسه بوجود آمده و به همین جهت به سیستم دادرسی فرانسوی مشهور است. در این سیستم با ادغام برخی از مختصات سیستم دادرسی اتهامی و تفتیشی و اصولاً با اجتناب از معایب هر کدام از آنها، محاسن را جمع آوری کرده و نظام جدیدی را تحت عنوان سیستم دادرسی مختلط به وجود آوردهاند که در ذیل به بررسی مشخصات آن میپردازیم:
1-سیستم مذکور در مرحله تحقیقات مقدماتی تابع سیستم تفتیشی است. مانند اینکه دادرسی به صورت سری و غیرترافعی برگزار میشود و متهم حق معرفی وکیل را ندارد. انجام تحقیق و بازجویی به صورت مکتوب میباشد.
2- در مرحله بعدی (دادرسی) تابع سیستم اتهامی است. یعنی همان مشخصاتی که در آن سیستم اشاره شد، در نظام مختلط در مرحله رسیدگی دردادگاه رعایت میشود. مانند علنی بودن دادرسی، ترافعی بودن دادرسی، حق انتخاب وکیل از سوی متهم و شفاهی بودن دادرسی، در سیستم مختلط روشهای غیرانسانی که در سیستم تفتیشی برای جمع آوری دلایل و اخذ قرار برمبنای شکنجه وجود داشت از بین رفته و روشهای انسانی و قانونی جایگزین آن شده است.
3- حق اعتراض متهم در قبال تصمیم قاضی پیشبینی شده است. در سیستم دادرسی مختلط وقتی که متهم در نزد مقامات دادسرا (دادیار و بازپرس) حاضر میشود یکی از تکالیف این مقام قضایی، تصمیمگیری راجع به متهم است. بدین توضیح که آیا متهم آزاد باشد یا در زندان باشد؟ قاضی در جریان تحقیقات مقدماتی و پس از تفهیم اتهام، باید قرار تأمینی متناسب با نوع اتهام صادر نماید[2]
در سیستم تفتیشی متهم نسبت به قرارهای تأمین منجر به بازداشت حق اعتراض نداشت و این تصمیمات قطعی و لازمالاجرا بود. اما در نظام دادرسی مختلط پس از صدور قرار متهم حق اعتراض به آن را دارد و قانونگذار در قانون آیین دادرسی کیفری باید این حق را تضمین نماید.
[1]- گلدوست جویباری، رجب، همان، ص34.
[2]- تدین، عباس، پیشین، ص 23.