یكی از انواع دادهها كه مورد علاقهی شدید محققین است، اهمیت دادن به فاصله زمانی تا وقوع بعضی حوادث مانند مرگ و میر و غیره میباشد، یعنی پرداختن و توجه نمودن به گروهی از افراد به طوری كه پس از مدتی برای هركدام از آن ها یك نقطهی زمانی به نام شكست یا وقوع حادثه تعریف میگردد. شكست یا حادثهی مورد نظر میتواند حداكثر یك بار برای هر فرد اتفاق افتد. به عنوان مثال، طول عمر یك ماشین صنعتی، اولین زمان مراجعهی یك اتومبیل نو به تعمیرگاه و غیره از جمله مواردی است كه میتواند مصداق شكست یا واقعهی مورد نظر باشد. از آن جایی كه این روشها در ابتدا غالباً برای مطالعات مرگ و میر به كار برده میشد و اصلاً بدین منظور طراحی گردیده بود، نام تجزیه و تحلیل زمان بقا بر آن نهاده شده است.
تحلیل بقا، مجموعهای از تکنیکهای آماری متنوع، جهت تحلیل متغیرهای تصادفی است که دارای مقادیر نامنفی میباشند. نوعاً مقدار این
متغیرهای تصادفی، زمان شکست یک مولفه فیزیکی (مکانیکی یا الکتریکی) و یا زمان مرگ یک واحد بیولوژیک (سلول، بیمار، حیوان و غیره) میباشد. ممکن است این متغیر، زمان یادگیری یک مهارت باشد، یا حتی امکان دارد به زمان هیچ ارتباطی نداشته باشد. برای مثال، متغیر می تواند مبلغ پرداختی یک شرکت بیمه در وضعیت خاصی باشد.
در تحلیل دادههای بقا مسئله اصلی یافتن مدل مناسبی برای همبستگی زمان بقا با متغیرهای مختلف
میباشد. لذا ابتدا زمان بقا را تعریف نموده سپس توابع بقا را معرفی مینماییم.
در مطالعات کاربردی تنها وقوع پیشامد، نظیر مرگ، مدنظر نیست بلکه زمان وقوع نیز مطرح میشود که به زمان بقا معروف است. به عبارت دیگر زمان بقا، یک متغیر تصادفی نامنفی است که فاصلهی زمانی بین شروع و وقوع یک پدیدهی خاص را اندازهگیری میکند.
اصولاً برای تعیین زمان بقا ، به سه عنصر اساسی نیاز است:
الف) زمان مبدا یا نقطه شروع
ب) پیشامد پایانی مورد نیاز
ج) مقیاس اندازهگیری گذر زمان
به عنوان مثال گسترهی عمر ( ) از تولد (نقطه آغاز) تا مرگ (پیشامد پایانی) بر حسب سال (مقیاس اندازهگیری زمان) را در نظر بگیرید (شکل ۱).
به طور کل به دلیل وجود دو ویژگی خاص، زمان بقا را نمیتوان با روشهای آماری استاندارد بررسی کرد. خصوصیت اول زمان بقا این است که این متغیر به جای پیروی از توزیع نرمال از توزیعی چوله پیروی
میکند. دوم اینکه زمان بقای واقعی ممکن است بیشتر از مدت زمان مطالعه باشد و نتوان آن را کامل
اندازهگیری کرد. همچنین در بسیاری از مطالعات بالینی، افراد شرکتکننده قبل از پایان مطالعه و به سادگی و یا به علتی غیر از علت مورد بررسی از مطالعه خارج میشوند. این اطلاعات ناقص، اطلاعات سانسور شده نامیده میشوند. به همین دلیل استفاده از روش های معمولی آماری در مورد زمان بقا کارایی ندارد. لذا برای بررسی و ارزیابی آن از تحلیل بقا استفاده میکنیم.