.estp-changedby-essin a{color:#0040FF !important}
1-1-3-1- تعریف لغوی:از لحاظ لغوی در فرهنگهای مختلف «Cyber» به معنی – مجازی ، غیرملموس و متضاد لغت انگلیسی Virtual(واقعی) است.
1-1-3-2-تعریف اصطلاحی:در اصطلاح از سایبر سپیس تعاریف گوناگونی ارائه شده است. در ذیل به چند نمونه از آنها اشاره می نماییم؛2
1- «سایبر سپیس» مجموعه بهم پیوسته موجودات زنده از طریق رایانه و ارتباطات راه دور بدون در نظر گرفتن جغرافیای عینی است.3
2- سایبر سپیس فضا و اجتماع شکل گرفته توسط رایانه، شبکه های رایانه ای و کاربران است.به عبارتی
یک دنیای مجازی که کاربران اینترنت وقتی Online41 هستند موجودیت پیدا میکند25
3- «سایبر سپیس» جایی است که شما هنگامیکه با تلفن صحبت می کنید هستید36
4- «سایبر سپیس» یک ناحیه «واقعی» است. فعالیتهایی در این فضا اتفاق می افتد از جمله تبادل اطلاعات و راههایی برای تجمع اطلاعات (مثل گردهمایی خبری …)47
با توجه به تعاریف فوق می توان سایبر سپیس را چنین تعریف نمود : «محیطی است مجازی و غیرملموس، موجود در فضای شبکه های بین المللی (این شبکه ها از طریق شاهراهای اطلاعاتی مثل اینترنت بهم وصل هستند) که در این محیط تمام اطلاعات راجع به روابط افراد، فرهنگها، ملتها، کشورها و بطور کلی هر آنچه در کره خاکی بصورت فیزیکی و ملموس وجود دارد (به صورت نوشته، تصویر، صوت، اسناد) در یک فضای مجازی به شکل دیجیتالی وجود داشته و قابل استفاده و دسترس استفاده کنندگان و کاربران می باشند و با رایانه، اجزاء آن و شبکه های بین المللی بهم مرتبط میباشد.»5[1]بنابراین،در سایبر سپیس محدوده فعالیت کاربر به مرزهای فیزیکی یک خانه یا یک محل کارو حتی مرزهای یک کشور محدود نبوده و براین اساس هر کاربر می تواند با کمترین هزینه در هر زمان و یا مکان با سایر مردم در هر نقطه ای از جهان ملاقات کند و هر اطلاعی را با هر کمیت و کیفیت مبادله کند ،بدون اینکه محل حضور واقعی و هویت وی مشخص باشد.
محیط سایبر هر دو حوزه صحنه های وقوع جرم در دنیای واقعی و صحنه های وقوع جرم در محیط صرف دیجیتال را دربر می گیرد. در صورتی که جرم در دنیای فیزیکی به وقوع بپیوندد و کامپیوتری که دسترسی به شبکه دارد در صحنه وقوع جرم باشد؛ بازرسان باید از کامپیوتر و شبکه مربوط جهت یافتن ادله دیجیتال بازرسی و تحقیق به عمل آورند. برای مثال در صورتی که جرم موردنظر در ابتدا در محیط شبکه مشاهده یا ضبط شده، بازرسان موظفند تمامی ادله دیجیتال مربوطه را که بر روی شبکه موجود است جمع آوری نموده و در صورت امکان موقعیت فیزیکی کامپیوترهای اولیه را که در جریان موضوع قرار داشتند مشخص نموده و با آنها به مثابه صحنه ارتکاب جرم رفتار کرده و در صورت لزوم حکم بازرسی دریافت و ادله فیزیکی و دیجیتال را جمع آوری نمایند1[2]
2- برخی معتقدند که اگر چه «فضای سایبر» اصطلاحی نسبتا جدید است،اما مفهوم آن جدید نیست و پیدایش این مفهوم همزمان با اختراع تلفن توسط الکساندر گراهام بل در سال 1876 بوده است.ر.ک:جینا دی آنجلیلز،جرایم سایبر،مترجمانحافظی سعید وخرم آبادی عبدالصمد1383 (تهران:دبیر خانه شورای عالی اطلاع رسانی ،)، ص 7.
3- http/searchwebservices.techtarget.com / definition.[1386/1/19]
1- برای وصل شدن به شبکه و اصطلاحاً Online بودن نیاز به کامپیوتر، مودم و خط تلفن یا خطوط مخابراتی دیگر اعم از ارتباط فیزیکی و غیرفیزیکی دارد. رایج ترین خطوط مخابراتی فیزیکی شامل DSL (لایزر لاین) و XDSL (لایزر لاین پیشرفته) و ISDN (خطوط مخابراتی اروپا) و Optical fibre یا فیبر نوری می باشد. وصل شدن به شبکه بین المللی از طریق خطوط فوق و خطوط تلفن بصورت online غیرمستقیم می باشد (در ایران غالباً به همین صورت می باشد) در online مستقیم به صورت (International connection point) ICP یا نقطه تماس بینالمللی از طریق ماهواره و بصورت نصب بشقابهای ماهواره ای فرستنده و گیرنده صورت می گیرد. لازم به ذکر است در ایران مجوز نصب ماهواره ای بصورت موردی بوده و به هر شخصی این مجوز داده نمی شود و اکثر مجوزهای صادره به شرکتها و نهادهای دولتی و علمی و دانشگاهی بوده است.
2- http/www.Atis.Org.tg2k /-cyberspace.html.[1385/9/15]
3- john perny Borlow.
4- On The Linguistic Nature Of A / Becspace And Virtual Communities.
5- بطور کلی برای وارد شدن به فضاهای مجازی نظیر اینترنت ، نیاز به تجهیزات داریم. این تجهیزات عبارتند از: کامپیوتر، Modem5،در دسترس داشتن فضا یا شبکه های مجازی بین اللملی و سرانجام،وصل بودن به شبکه یا فضای بین المللی (Online)بنابراین برای آنکه شخص (کاربر) وارد سایبر از طریق شبکه اینترنتی شود باید پس از فراهم نمودن تجهیزات اولیه (کامپیوتر، مودم، خطوط مخابراتی) به شبکه وصل شده (Online) و پس از آن آدرس و سایت موردنظر خود را انتخاب و با توجه به نوع، موضوع و هدف خود به بررسی و یا اقدامات در آن بپردازد.
1- برای مطالعه بیشتر ر.ک:بیگیابراهیم حسن،1384 ،حقوق و امنیت در فضای سایبر(تهران:موسسه ابرار معاصر)