:
مواد معدنی پایه و اساس صنایع کشور را تشکیل میدهند. ایران دارای پتانسیل مواد معدنی فلزی و غیرفلزی خوبی میباشد. ذخایر کشف شده و در حال بهره برداری در مقایسه با پتانسیل ایران بسیار ناچیز است. این موضوع، زمینه و انگیزه ای جهت مطالعات متالوژنی جنوبغرب کلاردشت گردیده است.
این گزارش شامل پنج فصل میباشد، فصل اول اطلاعاتی در مورد منطقه در اختیار خوانندگان قرار میدهد. در فصل دوم به زمین شناسی منطقه با توجه به آخرین اطلاعات و گزارشات موجود پرداخته شده است.
در فصل سوم سنگهای منطقه از نظر پترولوژی و مینرالوگرافی مورد بررسی و مطالعه قرار گرفتند.
فصل چهارم ژئوشیمی سنگهای منطقه بررسی شد و در نهایت در فصل پنجم به مطالعه متالوژنی منطقه پرداخته شده است.
امید است که این گزارش راهنمایی برای مطالعات بعدی در منطقه باشد.
فصل اول: کلیات
1-1- موقعیت جغرافیائی و راه های ارتباطی
منطقه مورد مطالعه در جنوب شرقی سلسله ارتفاعات علم کوه و تخت سلیمان در طول جغرافیایی و عرض جغرافیایی قرار دارد و منطقه وسیعی به مساحت حدود 600 کیلومتر مربع را شامل میشود. این معادن در جنوب غربی دشت کلاردشت، در 35 کیلومتر مرزن آباد، 60 کیلومتری چالوس و حدود 200 کیلومتری تهران قرار دارد و از لحاظ جغرافیائی جزء استان مازندران میباشد.( شکل 1 – 1 )
برای دسترسی به محدودۀ مطالعاتی میتوان از دو مسیر اقدام کرد:
مسیر اول از طریق جادهی تهران به چالوس است که حدوداً از ابتدای مرزن آباد جادهای به سمت شمال غرب جدا شده و پس از طی حدود 18 کیلومتر به شهر حسن کیف میرسد و از آنجا با طی 4 کیلومتر به شهر رودبارک ادامه پیدا میکند. از ابتدای جاده از مرزن آباد تا شهر رودبارک، جاده به صورت آسفالته میباشد و از رودبارک به بعد جادهی خاکی است. این بخش از جاده 9 کیلومتر طول دارد و از آنجا به بعد تا انتهای محدودهای که مورد بررسی قرار گرفت، جاده از نوع خاکی جیپ رو میباشد، به طوری که با اولین بارندگی، جاده مسدود میگردد. طول این بخش از جاده نیز حدود 9 کیلومتر است، که در ایام سرد سال به خصوص فصل زمستان به دلیل بارش برف و باران مسدود میگردد.
مسیر دوم، از طریق جادهی چالوس به تنکابن است، به طوری که پس از عبور از شهرستان چالوس و جادهای به سمت جنوب منشعب میشود که پس از طی حدود 34 کیلومتر به شهر حسن کیف و بعد به شهر رودبارک میرسد. (شکل 1- 2)
2-1- آب و هوا و پوشش گیاهی
با توجه به اینکه محدودهی مطالعاتی در جنوب دریاچهی خزر و دامنههای شمالی رشته کوههای البرز واقع شده با عنایت به این موضوع و موقعیت جغرافیایی منطقه، میزان بارندگی در آن، چه به صورت برف و چه به صورت باران بسیار زیاد میباشد (شکل 1- 3).
در ارتفاعات منطقه عمده بارش به صورت برف است، زیرا این ارتفاعات از پوشش جنگلی کمی نیز برخودار است، به طوری که در فصل پاییز یعنی از اواخر مهر ماه اولین برف در کوههای منطقه به زمین مینشیند و هوای بسیار سردی هم بر منطقه حاکم میشود در حالی که در مناطق شمالیتر وضعیت ظاهری متفاوت است، زیرا هم ارتفاع نسبت به بالا خیلی کم میشود و هم پوشش جنگلی در آن بسیار زیاد است، به همین دلیل وضعیت آب و هوای این بخش نیز مقداری متفاوت با بخشهای جنوبی خود میباشد.
منطقهی مورد مطالعه از لحاظ پوشش گیاهی دارای دو بخش میباشد. در مناطق پست که دارای ارتفاعی کمتر از 2500 متر از سطح دریا است، پوشش گیاهی از نوع جنگلی است که در آن انواع درختان جنگلی مانند کاج، سپیدار و انواع درختان میوه وحشی دیده میشود، در حالی که قسمتهای جنوبی منطقه عموماً از پوشش کوهستانی و غیر جنگلی و به صورت پراکنده از انواع بوتههایی مانند، گون، زرشک و غیره برخوردار است. بنابراین در این منطقه دوگونه پوشش گیاهی با انواع متفاوت رؤیت میشود. پوشش گیاهی قسمتهای شمالی منطقهی نقش به سزایی در اقتصاد زندگی مردم منطقه ایفا میکند (شکل 1- 4).
3-1- ویژگی های توپوگرافی منطقه
سیمای ظاهری منطقه در اغلب نقاط، شامل کوههای سربه فلک کشیدهای است که با شیب تندی به درههای عمیق منتهی میگردند. ریخت شناسی منطقه با توجه به چینهشناسی و زمین ساخت توسعه یافته و متأثر از آنها بوده است.
در این محدوده یک آبراههی بزرگی وجود دارد که با پیوستن به چند آبراههی کوچک و بزرگ دیگر، روخانهی اصلی کلاردشت را به وجود میآورند. این رودخانه به دلیل سرچشمه گرفتن از ارتفاع بلند رشته کوههای البرز همیشه دارای آب میباشد، ولی دبی آن در فصول مختلف سال تغییر میکند. جهت جریان آبراهه ها و رودخانه ها به سمت N و NE میباشد.
این منطقه از دو قسمت تشکیل شده است؛ منطقهی جنوبی که دارای ارتفاعات بلند با ارتفاع متوسط حدود 4000 متراست، که دارای شیبهای تقریباً تندی میباشند، در حالی که قسمتهای شمالی منطقه دارای ارتفاعات خیلی پست با ارتفاع حدود 1500 متر میباشد. بلندترین نقطهی منطقه با پستترین آن حدود 2500 متر اختلاف ارتفاع دارد.(شکل 1-5 و 1-6 )
4-1- پیشینه پژوهش
با توجه به قرار گرفتن منطقهی مطالعاتی در ارتفاعات صعب العبور دامنههای شمالی البرز و نیز پوشیده بودن بخشهایی از آن توسط جنگلهای متراکم، انجام مطالعات زمینشناسی و زمینشناسی معدنی در این منطقه بسیار دشوار است.
به طور کلی عملیات و کارهای اکتشافی مقدماتی در منطقه از سالهای 67-66 آغاز گردیده است. از عمده فعالیتهای معدنی که در سالیان اخیر در این محدوده صورت گرفته، میتوان به مطالعات اکتشافی معدن سنگ گرانیت مترو اشاره کرد، که در حال حاضر متروکه میباشد.
اولین مطالعات زمینشناسی منطقه، توسط گانسر[1] و هوبر[2] (1962) انجام شد. آنها براساس مشاهدات زمینشناسی و اصول چینهشناسی، سازندهای خاصی را برای منطقه نامگذاری نمودند. این سازندها عبارتند از: سازند دگرگونههای علم کوه، سازند بریر، سازند حصار چال، سازند لشکرک، سازند اکاپل و سازند علم کوه، مطالعات بعدی زمینشناسی توسط آنلز و همکاران[3] (1975) و بربریان[4] (1981) انجام گرفت بنابراین با توجه به گزارشات، اطلاعات و نقشههای زمینشناسی موجود که تاکنون در مورد زمینشناسی منطقه انجام گرفته، سعی شده تا سازندهای خاص منطقه از نظر ترتیب سنی منظم گردد. این نکته قابل ذکر است که سازندهایی مانند سازند مبارک، درود، روته و… که اکثر آهکها و دولومیتهای موجود در شمال و شرق شرق منطقه را شامل میشوند، ازنظر سنی و سنگشناسی کاملاً شناخته شدهاند. (گزارش مترو 1374)
5-1- هدف از مطالعه
هدف از این مطالعه، انجام مطالعات زمینشناسی معدنی و پی بردن به آنومالیهای احتمالی در محدودهی مذکور میباشد. به همین منظور نقشه و گزارش زمین شناسی به مقیاس1:20000 از محدودهی مورد مطالعه تهیه شده است. علاوه برآن، پردازش و تعبیر و تفسیر نتایج آنالیزهای صورت پذیرفته بر روی نمونههای ژئوشیمیایی نمونههای برداشت شده جهت آنالیز به آزمایشگاه ارسال شد. نتیجهی بررسیهای مذکور، راهگشای مناسبی جهت انجام مطالعات بعدی بر روی قسمتهای مستعد منطقه خواهد بود.
6-1- روش مطالعه
پس از بررسی کارهای انجام شده قبلی و انجام مطالعات از منطقهی مورد نظر بازدید به عمل آمد. با جمعآوری و بررسی نقشههای توپوگرافی و زمینشناسی موجود از منطقه مطالعاتی و با توجه به گزارشات زمینشناسی و معدنی تهیه شدهی قبلی، منطقهی مورد مطالعه و با در نظر گرفتن وضعیت و ساختار زمینشناسی و دیگر شواهد، محدودهی مورد نظر بر روی نقشههای توپوگرافی و زمینشناسی مذکور مشخص گردید. اطلاعات عمومی منطقه مورد مطالعه اعم از موقعیت جغرافیایی، راههای دسترسی و ارتباطی، آب و هوا و… تهیه و جمع آوری شده است.
عکسهای هوایی و عکسهای ماهوارهای محدودهی مورد مطالعه، با توجه به موقعیت و مختصات جغرافیایی منطقه جمع آوری گردیده است.
در مرحلهی بعدی پیمایش صحرایی جهت کنترل کنتاکتهای زمینشناسی و سایر عوارض زمینشناسی و همچنین بررسی و مطالعهی وضعیت زمینشناسی عمومی، ماگماتیسم و زمینشناسی عمومی، ماگماتیسم و زمینشناسی ساختمانی منطقه انجام گرفته است.
نمونه برداری سیستماتیک و تصادفی از واحدهای مختلف لیتولوژی، جهت مشخص نمودن جنس واحدهای مذکور صورت گرفته شده است، که نمونههای سنگی از واحدهای مختلف زمین شناسی ناحیهی مورد مطالعه اخذ گردیده است. از نمونههای گرفته شده 20 مقطع نازک و 3 مقطع صیقلی تهیه شده است. مقاطع حاصله به روشهای متداول میکروسکوپی نوری مورد مطالعه قرار گرفته است. جهت تکمیل این مطالعات تعدادی از نمونهها به روش (XRF) و نیز به روش ICP- MS) ) و(ICP-ES) در مرکز تحقیقات فراوری مواد معدنی ایران واقع در کرج مورد تجزیه قرار گرفت که این مرکز نمونههای مورد نظر جهت آنالیز را به شرکت ACME در کشور کانادا ارسال نموده است.
نتایج حاصله با استفاده از نرم افزار GCDKIT پردازش شده مورد بررسی قرار گرفت.
پس از تعبیر و تفسیر نتایج حاصل از پردازش نقشهها و نمودارهای ژئوشیمیایی تهیه گردید و آنومالی برای عناصر مورد نظر تعیین شد.
با تلفیق گزارشات حاصل از نتایج ژئوشیمی، زمینشناسی ساختمانی و سنگشناسی این رساله تدوین گردید.
[1].Gansser
[2]. Huber
[3]. Annells& et al.
[4]. Berberian