شخصیت آسمانی و والای علی علیهالسلام بسیار عظیمتر و گستردهتر از آن است که یک فرد بتواند به ساحت آسمانی آن گام نهاده و توسن اندیشه را به جولان در آورد. احصاء و شمارش مناقب آن بزرگوار برای هیچ بشری میسر نیست و بسان اقیانوسی کرانه ناپیدا است.
علی علیهالسلام کسی است که همگان محو صفات و کمالات وجودی او هستند. او کسی است که اگر درختان عالم، قلم شوند و دریاها مرکب و جنیان حسابگر و آدمیان نویسنده، نمیتوانند فضایل و افتخارات او را بشمار آورند.
زبان علم و خرد الکن از فضایل اوست
|
که کس علی نشناسد به غیر پیغمبر
|
|
کجا به وصف کمالات او توان پی برد
|
قلم شوند درختان و بحرها جوهر
|
ولی از آنجا که انسان کمالگرا، همواره در زندگی در جستجوی بهترینها است، در طول تاریخ، اندیشمندان و محققان زیادی به دنبال کسب معرفت و معرفی ابعاد وجودی این اعجوبهی الهی، آثار زیادی را خلق کردند و نویسندگان و هنرمندان بزرگی به منظور شناخت وجود والایش رنجها کشیده و در وصفش قلمها زدهاند، به امید آنکه بتوانند قطرهای از دریای وجود بیکرانش را دریابند.
در این میان شاعران برجسته و نامدار نیز این رسالت بزرگ دینی و انسانی را بر دوش خود احساس کردند و از ذوق و استعداد خود در جهت شناختن و شناساندن این شخصیت بینظیر بهره گرفته و مناقب و فضایل گستردهی آن بزرگوار را به زبان زیبای شعر به تصویر کشیدند.
این رساله بر آن است در حد توان خود گامی هر چند کوچک در این راستا بر دارد و گوشهای از معرفت والای آن امام همام را از طریق اشعار یکی از شاعران برجستهی عرب منعکس سازد. شیخ محمد علی یعقوبی، شاعر معاصر کشور عراق از جمله شاعران متعهد و مخلصی است که به دلیل روحیهی حساس و وجدان بیدارش همواره در برابر مذهب و میهنش احساس مسؤولیت کرده و با استفاده از استعدادهای ذاتیاش، اشعار زیبا و ارزشمندی را در زمینههای سیاسی، اجتماعی و مذهبی سروده است او دیوانی سرشار از اشعار ملی- میهنی دارد که در آن علیه دسیسههای پلید استعمارگران میتازد و از آرمانهای مقدس ملت عرب دفاع میکند.
در زمینه مذهبی نیز از همان ابتدای جوانی به عنوان مبلغ دینی فعالیتهای مؤثری داشت و همین تعهّد عمیق مذهبی و ارادت خالصانهی وی نسبت به ائمهی اطهار به همراه ذوق و قریحه ادبیاش باعث شد تا در زمینه ادبیات متعهد، اشعار زیادی را به رشتهی نظم در آورد، یکی از آثار او قصیدهی طولانی و ارزشمند «المقصورة العلیة فی السیرة العلویة» است که شاعر در آن به بیان فضایل و مناقب و وقایع و رویدادهای زندگی امام علی(ع) میپردازد.
هدف این پژوهش ترجمه و شرح این مقصوره است و علیرغم اینکه پژوهشگر تمامی تلاش خود را در جهت هر چه بهتر انجام دادن این رساله به کار گرفته ولی بدون تردید، خالی از نقص نیست. امید است اساتید و صاحبنظران محترم با راهنماییهای ارزشمند خود نگارنده را در رفع نارساییهای آن یاری دهند.
بیان موضوع
«المقصورة العلیّة فی السّیرة العلویّة» شامل 450 بیت است که شاعر در آن فضایل و مناقب امام علی (ع) و وقایع و جنگها و رشادتهای آن حضرت را به رشتهی نظم درآورده است، این رساله پس از نگاهی کوتاه به زندگی و جایگاه ادبی و ویژگیهای شعری شاعر و معرفی آثار وی، به ترجمه و شرح ابیات مقصوره میپردازد. در این قسمت، بعد از ترجمهی برخی از واژگان، ابیات مقصوره به فارسی ترجمه شده است و سعی بر این بوده که ترجمهی فارسی ابیات، حتی الامکان روان و ادبی باشد. هم چنین برخی از نکات ادبی و بلاغی ابیات نیز مورد بررسی قرار گرفته است. بسیاری از ابیات این قصیده بر گرفته از احادیث و روایات وارده در مدح و منقبت امام علی(ع) است و یا به وقایع و جنگهای آن حضرت اشاره دارد. بنابراین نگارنده با استفاده از منابع معتبر حدیثی- روایی، به شرح و توضیح این ابیات پرداخته است.