:
جامعه بشری در ابتدای قرن بیست و یكم درگیر تجربهای نو شده است، برای اولین بار اكثریت جمعیت جهان در مناطق شهری سكونت یافتهاند و انسان به موجودی شهرگرا تبدیل شده است كه به جای روستاها و شهرهای كوچك در كلان شهرها منزل میگزیند. امروزه شهرها به مراكزی مبدل شدهاند كه نه تنها سرنوشت بشریت بلكه آینده زندگی را در كره خاكی رقم خواهند زد و بیتردید بدون شهرهایی دیر پا دنیایی پایدار نخواهیم داشت. مدیران و برنامه ریزان شهرها عموماً با مسائل پیچیده و گستردهای از جمله مشكلات زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی درگیر هستند. نتیجة این مشكلات زمینهای جهت نزول سطح زندگی مردم خواهد بود. مضافاً سیاستهای توسعه اقتصادی و اجتماعی كشورهای در حال توسعه، جوامع كشاورزی و روستایی را مورد تغییر و تحول قرار داده است به طوری كه مهاجرت به شهرها تداوم دارد و شهرها همواره در حال توسعه و گسترش هستند. گزارشهای سازمان ملل متحد در اواخر دهة 90 میلادی حاكی از آن است كه بعد از سال 2000 میلادی نیمی از جمعیت جهان در شهرها زندگی خواهند كرد. تمركز فعالیتهای اجتماعی در شهرها، رقابت جهت تامین منابع مختلف را به شدت افزایش میدهد. اساسیترین منبع حیات بشر آب است كه با هزینه بسیار زیاد در شهرها به طور مستقیم (آب شرب مصرفی) و غیر مستقیم (محصولات كشاورزی و صنعتی) در دسترس مردم قرار میگیرد. آب به عنوان اصلیترین منبع حیات در بسیاری از موارد به دلیل مدیریت نادرست، فعالیتهای بشری را تهدید میكند. سیل، طغیان رودخانه ها، فرسایش آبی اراضی حاصلخیز، رسوب گذاری و آلودگی پسابهای خانگی و صنعتی از جمله این تهدیدات است كه در مناطق شهری با تغییر و تحول در كاربری اراضی، تراكم خاك، غیر قابل نفوذ شدن اراضی و از بین بردن پوششهای گیاهی مضاعف میشود. در این مورد میتوان به سیل مخرب سال 69 و 77 شهر رشت دلیل ساخت و سازهای فراوان، تجاوز به حریم رودخانه گوهررود و سیاهرود و از بین بردن پوشش گیاهی منطقه بوقوع پیوست و یا آبگرفتگیهای مكرر و هر ساله در سطح شهر رشت كه به دلیل عدم توانایی شبكه 700 كیلومتری فاضلاب مختلط شهر رشت در جمع آوری و انتقال آب باران، گسترش و توسعه همه جانبه شهر رشت و افزایش سطوح غیر قابل نفوذ شهری اتفاق میافتد، اشاره كرد. همچنین روزنامه همشهری در شماره 4793 مورخ 15 اردیبهشت 1386در مورد آبگرفتگی اكثر شهرهای كشور تحت عنوان “آبهای سطحی در شهر”از زبان مهندس محمود رضا رحمانی مینویسد:”بر اساس آمار با وجود شبكه جمع آوری و انتقال آبهای سطحی و فاضلاب در شهرهای شمالی، 90 درصد آب گرفتگیها به علت وجود زباله هایی است در مسیلهای جمع آوری آبهای سطحی ریخته میشود.” بنابراین ضرورت درك صحیح فرآیندهای هیدرولوژی جهت مدیریت و تصمیم سازی صحیح، حتمی و لازم به نظر میرسد لازم است اندكی به مسئله شهری شدن
بپردازیم. شهری شدن فرآیندی است كه در طی آن اراضی طبیعی كشاورزی به مناطق ساخته دست بشر مبدل میشود. تمركز پول و سرمایه، بالا بودن قیمت اراضی و سهولت دسترسی به امكانات و منابع، باعث ازدحام جمعیت در شهر بزرگ رشت شده به طوری كه توسعة كنترل نشده و بدون مدیریت صحیح در سالهای گذشته و گسترش اماكن و تاسیسات شهری در اثر ازدیاد روز افزون جمعیت در حال حاضر باعث به هم خوردن تعادل هیدرولوژی حوضه های آبریز مشرف به شهر شده حوضه آبریز است كه علاوه بر فرسایش است. شهری شدن مهمترین عامل نابسامانی چرخة هیدرولوژی خاك، باعث افزایش وقوع سیلهای بزرگ و آب گرفتگیهای وسیع و افزایش آلودگی ناشی از فاضلاب ها در سطح شهرها میشود كه شهر رشت نیز از این قائده مستثنی نیست. توسعه شهری، شهرسازی و تغییرات ناشی از كاربری اراضی در شهر رشت باعث افزایش حجم رواناب شهری، افزایش دبی اوج و وقوع آن در زمان كوتاهتری گردیده و احتمال وقوع آب گرفتگی در مناطق پایین دست شهر را نیز افزایش داده است. سطوحی كه باعث افزایش سیل در رودخانه های شهر رشت میشود، عموما شیروانیها، معابر عمومی، جادهها، خیابانها با سطح صاف و نفوذپذیری كم میباشد. قابلیت نگهداری رطوبت و نفوذپذیری مربوط به پهنه و عرصه های ذكر شده به مراتب پایینتر از اراضی طبیعی و دست نخورده میباشد
بیان مسئله و ضرورت انجام تحقیق
توسعه صنعت شهر نشینی و افزایش جمعیت در کمیت و کیفیت آلودگی آب و تخریب سریع منابع طبیعی همواره نقش اساس داشته و دارند آلودگی آب و سیل خیزی دو رودخانه زرجوب و گوهر رود نیز از این موضوع مستثناء نیستند به هر ترتیب این نگرشی کلی به مسائل زیست محیطی استان گیلان نشان میدهد آلودگی آب رودخانه های زرجوب و گوهر رود از تخلیه انواع فاضلاب ها , هرز ابهای شهری و مواد زائد در محیط ناشی میشود که راه فاضلاب های شهری خانگی , اماکن عمومی مانند بیمارستان ها, هتل ها,و فاضلاب های سطحی بر اثر شسته شدن توسط آب باران حاصل میگردد به رودها وارد میشوند بارندگی یکی از عناصر اقلیمی است که بر روی رودخانه ها تاثیر مستقیم دارد هرگاه میزان آب رودخانه کم بوده رودخانه تبدیل به محل تعفن شده و اگر میزان آب زیاد تر باشد . محیط رقیق تر شده قابل ذکر است که همین عنصر اقلیمی در شهر رشت به علت تغییر کاربری اراضی باعث بروز مشکلات فراوانی از جمله افزایش پتانسیل سیل خیزی رودخانه ها میگردد در ادامه موضوع آلودگی رودخانه ها به علت نداشتن سیستم پیشرفته و پر بازده تصفیه فاضلاب شهری و با توجه به نرخ رشد فعلی جمعیت شهری و محدود بودن رودخانه ها از نظر کشش فاضلاب شهری و خانگی باید تدابیری اندیشیده شود تا رودخانه ها توان خود پالایی خود را بدست اورند برای این امر باید از ریختن فاضلاب جلوگیری به عمل آید. همچنین از سوی دیگر توسعه روز افزون مناطق شهری موجب مستعد شدن سیل خیزی رودخانه های شهر رشت شده است . میتوان با مطالعه حوزه های آبخیز دوره های طغیان سیل و راه های جلوگیری از وقوع ان را تعیین کرد افزایش جمعیت همراه با ضعف برنامه ریزی برای بهره برداری از زمین , تخریب جنگل ها و مراتع و نیز توسعه سطوح غیر قابل نفوذ سبب شده تا در حوضه های آبریز , آب کمتری به زمین نفوذ کرده و سریع تر به طرف پایین دست جریان پیدا کند در نتیجه سیل ها فراوان تر , شدیدتر و ناگهانی تر شده و دآسیب بیشتری وارد میکنند .توسعه شهرها بر کانالهای طبیعی مسیلها و مسیر آنها در دشتهای سیلابی تاثیر گذار بوده و در کل آبهای جاری , مشخصات حداکثر ابدهی , کیفیت آب مسیلها و سرانجام در رفتار هیدرولوزیکی انها موثر بوده است . یکی از مهمترین تغییرات تاثیر گذار توسعه شهری بر مسیلها پوشش دار کردن آنها و کاهش حریم مسیلها میباشد. همچنین در دست نبودن آمار صحیح و دقیق به دلیل تنگناهای مالی از جمله عوامل موثر بر افزایش میزان خسارت ها بوده است در این تحقیق که از دیدگاه ژئوهیدرولوژی و تلفیق آن با روشهای علمی و تجربی موضوع سیلاب و آب گرفتگی و آلودگی رودخانه های شهر رشت مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته و مشخص مینماید که اثرات توسعه شهری بر سیل خیزی و آلودگی رودخانه های شهر و آسیب پذیری بخش های وسیعی از بافت آن موثر بوده یا خیر؟
سوال تحقیق
آیا اثرات توسعه شهری بر آلودگی و سیل خیزی رودخانه های شهر رشت موثر است؟
اهداف تحقیق
روش های کاهش آلودگی رودخانه های شهر رشت
شناسایی عواملی که در مستعد نمودن رود خانه به جهت رخ دادن سیل موثرند
فرضیات تحقیق
آیا توسعه شهری در آلودگی و سیل خیزی رودخانه های شهر رشت موثر میباشد ؟
آیا ادامه روند افزایش آلودگی باعث از بین رفتن حیات رودخانه های شهر رشت خواهد شد؟
روش تحقیق و مراحل آن
روش کار در این تحقیق توصیفی تحلیلی با استفاده عملیات مشاهده ای میدانی است و روش ارائه اطلاعات بصورت اسنادی و میدانی میباشد و در پایان داده های بدست آمده از روش توصیفی تحلیلی بیان خواهد شد .
ابزار گردآوری
ابزار گرداوری اطلاعات در این پژوهش بصورت جداول هواشناسی نقشه های توپوگرافی , زمین شناسی , هیدرولوژی با استفاده از نرم افزر سیستم GIS مشاهده و بانکهای اطلاعاتی و شبکه های کامپیوتری و ماهواره میباشد.
مشکلات و موانع تحقیق
در این تحقیق مهمترین مشکلی که با عث ایجاد کندی در روند انجام آن گردید مشکل فقر منابع بوده است زیرا به علت بکر بودن این تحقیق منابع قابل استفاده و مستند به سختی یافت میشد و این امر باعث این گردید که تحقیق به صورت بنیادی ارائه گردد و بسیاری از اطلاعات توسط خود محقق بدست آید البته نباید مشکلات اقتصادی را نیز نادیده گرفت.
موارد مطالعه اصلی
روخانه سیاه رود (رودخانه زرجوب)
این رودخانه که در شرق شهرستان رشت جاریست با نامهای صیقلان رود، سیاه رود، کلاشه رودبار و نهر بوسار خوانده میشود. این رودخانه که در سر راه رشت به قزوین – رشت به لاهیجان و رشت به پیر بازار واقع شده است بنا به نظریه مهندس نوری منوری کارشناس محیط زیست از کوههای کم ارتفاع هزار مرز، نیزه سر، جکلوندان و کچا که در جنوب شهرستان رشت قرار دارند، سرچشمه گرفته و پس از طی مسیر ۴۳ کیلومتر به تالاب انزلی سرازیر میشود. این رودخانه بنا به نقشه سال ۱۳۳۲ خورشیدی، پس از ورود به رشت به سه راه باقرآباد رسیده و از آنجا به دو شاخه تقسیم شده که یک شاخه آن به سمت شمال و در موازات جاده پیر بازار در جریان بود و دیگری به زمینهای گود و مزارع و باغات منطقه گلسار سرازیر میگشت که پس از احداث خیابان سعدی از بین رفت همچنین رابینو در آن زمان رودخانه سیاه رود را تا ۵ کیلومتر قابل کشتیرانی می دانسته است. این محدودهٔ کشتیرانی شامل شاخه شمالی این رودخانه می شده که از منگوده، پیر ده، مبارکآباد میگذشت. بنا به مشاهدات عینی مردم شهر رشت در مبارکآباد (پیربازار به سمت خواچکین) در کنار مسجد این روستا یک وینچ (یدک کش یا قایق کش دستی) قرار دارد که از نوع آلیاژ و طراحی آن میتوان دریافت که این وینچ ساخت روسیه است و با تلاش و ممانعت اهالی مبارکآباد از انتقال این وینچ توسط سازمان میراث اکنون در همان منطقه نصب است. در صحت گفتار رابینو، شخص دیگر بنام ملگونوف در سفرنامه خود اینگونه بیان میدارد که در هنگامه فزونی آب سیاه رود میتوان از رشت تا پیربازار را با کرجی سفر نمود.