.estp-changedby-essin a{color:#0040FF !important}
- طرحهای سدسازی:
۱- پروژه چند منظوره سان روکی[۱] (جزیره لوزان –فیلیپین) و سد مسجد سلیمان
سد سان روکی که به منظور کنترل سیلاب پایین دست، تامین آب کشاورزی و تولید انرژی احداث شده است، دوازدهمین سد خاکی مرتفع دنیاست و به لحاظ توان نیروگاهی ظرفیت تولید آن ۳۴۵ مگاوات است. مدت اجرای این طرح ۴ سال (۲۰۰۲-۱۹۹۸) بوده است. این سد دارای سازه خاکی، ارتفاع ۲۰۰ متر و طول ۱۱۰۰ متر است و بدین لحاظ قابل مقایسه با سد مسجد سلیمان میباشد. سد مسجد سلیمان که با هدف تولید انرژی الکتریکی و کنترل سیلاب احداث شده است بلندترین سد خاکی ایران بوده و دارای توان نیروگاهی با ظرفیت ۱۰۰۰ مگاوات است. سازه سد مسجد سلیمان خاکی، ارتفاع سد ۱۷۷ متر و طول آن ۴۸۰ متر میباشد. دوره اجرای این طرح ۱۳ سال (۱۳۸۳-۱۳۷۰) یعنی کمی بیش از ۳ برابر استاندارد جهانی آن بوده است.
۲- پروژه سد بتنی دو قوسی ارتان چین و سد کارون ۳
سد ارتان چین که به منظور تولید انرژی احداث شده است، در نوع خود مرتفع ترین سد دنیاست. ظرفیت مخزن این سد ۱۰۹ × ۹/۵ مترمکعب و ارتفاع سد ۲۴۰ متر است. مدت اجرای این طرح ۷ سال و سه ماه (۱۹۹۹-۱۹۹۱) بوده است. میزان انرژی خروجی این سد برابر ۱۷۰۰۰ گیگاوات ساعت و ظرفیت نیروگاهی آن ۳۳۰۰ مگاوات (۶ واحد ۵۵۰ مگاواتی) است که بدین لحاظ با سد بتنی دو قوسی کارون ۳ قابل مقایسه میباشد. این سد که با هدف کنترل سیلاب و تولید انرژی احداث شده است با ظرفیت نیروگاهی ۲۰۰۰ مگاوات (۸ واحد ۲۵۰ مگاواتی) دارای انرژی خروجی برابر ۴۰۰۰گیگاوات ساعت است. ارتفاع سد ۲۰۵ متر و ظرفیت مخزن آن ۱۰۹ × ۷۵۰/۲ مترمکعب است. مطالعات اولیه این طرح در سال ۱۳۵۷ شروع شده و طول دوره اجرای آن ۱۵ سال (۱۳۸۵-۱۳۷۰) بوده است که بیش از ۲ برابر استاندارد جهانی آن بوده است.
- طرحهای تولید مس: طرح مس Birla (هندوستان ـDAHJ) و طرح ذوب مس خاتون آباد (استان کرمان)
این طرح هندی که با هدف تولید ۰۰۰/۱۰۰ تن مس با بهره گرفتن از تکنولوژی کشور فنلاند طراحی و ساخته شده بود طی مدت ۳ سال (۱۹۹۶-۱۹۹۳) به اتمام رسید. در مقابل طرح ذوب مس خاتون آباد کرمان که با هدف تولید ۰۰۰/۸۰ تن مس آندی از کنسانتره در سال ۱۳۷۲ با پیمانکاری شرکت NFC (چین) مراحل طراحی و اجرای آن شروع شد پس از گذشت ۱۱ سال در شریور ماه ۱۳۸۳ به بهرهبرداری رسید. همچنین طرح مس سونگون (اهر – آذربایجان) نیز یکی دیگر از طرحهای تولید کنسانتره مس با ظرفیت ۱۵۰۰۰۰ تن بوده است که مطالعات اولیه آن در سال ۱۳۷۳ شروع شده و مراحل اجرایی آن طی سالهای ۱۳۷۸-۱۳۸۴ به طول انجامیده است.