“
معین فرد(۱۳۹۰) در تحقیقی به مطالعه بررسی وضعیت صنعت گردشگری ورزشی در ایران پرداخت. مؤلفه های هشت گانه توسعه صنعت گردشگری ورزشی کشورشامل ، مدیریت و هماهنگی ،حمایت های سیاسی و قانونی ،بازاریابی ،زیرساخت ها، اماکن و تأسیسات ،شناخت قابلیت ها و ظرفیت ها ،تحقیقات و پژوهش ،فرهنگ سازی و ایجاد انگیزش و آموزش و تعلیم نیروی انسانی در وضعیت موجود و مطلوب مقایسه و اولویت بندی گردید . این تحقیق نشان داد که بین وضعیت موجود و مطلوب مؤلفه های هشت گانه صنعت گردشگری ورزشی کشور تفاوت معناداری وجود دارد و نتایج زیر حاصل شد :
۱-در مجموع از دیدگاه مدیران و متخصصان گردشگری و ورزشی کشور ،مؤلفه «زیرساخت ها و اماکن و تأسیسات »در وضعیت موجود با میانگین ۱/۹۳۴ دارای اهمیت کم و در وضعیت مطلوب ،با میانگین ۴/۳۸ دارای اهمیت خیلی زیاد است که مهمترین مؤلفه در توسعه صنعت گردشگری کشور محسوب می شود و بیش ترین اهمیت را در این تحقیق به خود اختصاص داده است .
۲-یافته های این تحقیق همچنین نشان داد مؤلفه «شناخت قابلیت ها و ظرفیت ها» در وضعیت موجود با میانگین ۱/۹۶۳ دارای اهمیت کم و در وضعیت مطلوب با میانگین ۴/۳۵ دارای اهمیت خیلی زیاد است . از دیدگاه پاسخ دهندگان تحقیق ،مؤلفهبازاریابی در وضعیت موجود با میانگین ۱/۹۴۴ دارای اهمیت کم و در وضعیت مطلوب با میانگین ۴۳ ۴/دارای اهمیت خیلی زیاد است. .
۳-نتایج این تحقیق همچنین نشان داد مؤلفه «حمایت های سیاسی و قانونی »که از طریق سازمان های دولتی و نهادهای قانونگذار حکومتی انجا م پذیر است ،در وضعیت موجود با میانگین ۹۶۰/۲ دارای اهمیت متوسط و در وضعیت مطلوب با میانگین ۴/۳۳ دارای اهمیت خیلی زیاد است ،که نشان دهنده ضرورت توجه مسئولان دولتی و سیاست گذاران کشور به تصویب و اجرای قوانین حمایتی در این باره است .خوشبختانه ،نسبت به سایر مؤلفه ها در وضعیت موجود دارای امتیاز بیش تری است .لازم به ذکر است که تنها مؤلفه ای که در وضعیت موجود پاسخ دهندگان این تحقیق دارای اهمیت متوسط ارزیابی شد (سایر مؤلفه ها را کم اهمیت دانستند) مؤلفه« حمایتهای سیاسی و قانونی» است که در حال حاضر وضعیت بهتری را در بین سایر عوامل دخیل در توسعه گردشگری ورزشی کشور دارد و نشان دهنده این مطلب است که مسئولان و قانونگذاران کشور از اهمیت موضوع گردشگری و توسعه آن چندان بی خبر نیستند و جای امیدواری است که در آینده شاهد حمایت های آنان در این زمینه و شکوفایی این صنعت در کشور باشیم .
۴-«تعلیم و آموزش نیروی انسانی »مؤلفه مهم دیگری است که در توسعه صنعت گردشگری ورزشی کشور مشارکت دارد .از دیدگاه پاسخ دهندگان این مؤلفه در وضعیت موجود کشور با میانگین ۱/۸۸۳ دارای اهمیت کم است و در وضعیت مطلوب با میانگین ۴/۳۴است. ثابت شد این مؤلفه در توسعه این صنعت دارای اهمیت خیلی زیاد است .لذا ،با توجه به شکاف نسبتاً زیاد بین وضع موجود و مطلوب ،تربیت نیروی انسانی متخصص و آشنا با این حوزه باید در راهبردهای توسعه صنعت گردشگری ورزشی کشور لحاظ شود.
۵- از دیدگاه پاسخ دهندگان این تحقیق ،مؤلفه «تحقیق و پژوهش »در وضعیت موجود با میانگین ۹۸/۱دارای اهمیت کم ارزیابی شد .همچنین ،ثابت شد این مؤلفه در وضعیت مطلوب با میانگین ۴/۲۷ دارای اهمیت خیلی زیاد است .فاصله قابل توجه بین وضعیت موجود و مطلوب در این مؤلفه ، نشان دهنده نیاز به تحقیقات و پژوهش های بیش تر درباره شناخت بهتر این حوزه و آثار آن است .
۶-از دیدگاه مدیران و متخصصان گردشگری و ورزش کشور ،مؤلفه« فرهنگ سازی و ایجاد انگیزش »در وضعیت موجود با میانگین ۱/۹۶۶ کم اهمیت ارزیابی شد .همچنین ،مشخص شد این مؤلفه در وضعیت مطلوب با میانگین ۴/۲۴ دارای اهمیت خیلی زیاد است .بنابرین ،یافته های پژوهشی حاضر ضمن تأکید بر اهمیت فرهنگ سازی و ایجاد انگیزش در توسعه گردشگری ورزشی ،بر فاصله معنادار بین وضعیت موجود و مطلوب این مؤلفه در کشور اشاره دارد .
۷-در نهایت ،از دیدگاه پاسخ دهندگان این تحقیق ،مؤلفه« مدیریت و هماهنگی »در وضعیت موجود با میانگین۱/۸۲۹ کم اهمیت ارزیابی شد .همچنین مشخص شد این مؤلفه در وضعیت مطلوب با میانگین ۸۱ ۴/دارای اهمیت خیلی زیاد است .بنابرین ، یافته های تحقیق حاضر ،ضمن تأکید بر اهمیت مؤلفه مدیریت و هماهنگی در توسعه صنعت گردشگری ورزشی ،فاصله معنادار بین وضعیت موجود و مطلوب این مؤلفه در کشور را نیز ثابت میکند .
کوزه چیان (۱۳۹۰) طی پژوهشی به بررسی مهم ترین جاذبه های طبیعی ورزشی مؤثر بر توسعه گردشگری ورزشی کشور از دیدگاه کارشناسان ورزشی و گردشگری پرداخت. یافته های این تحقیق نشان داد، در ایران جاذبه هایی که کمتر تحت تأثیر پدیده فصلی بودن قرار می گیرند و در نتیجه فصل گردشگری طولانی تری دارند و فعالیت های متنوع تری نیز در آن ها انجام میگیرد، اهمیت بیشتری در توسعه گردشگری ورزشی کشور دارند.
۱_ از دیدگاه کارشناسان ورزشی، «جاذبه های مربوط به ورزش های ساحلی، آبی و تابستانی»با بار عاملی ۷۷/۰، «جاذبه های مربوط به ورزش های زمستانی» با بار عامل ۷۵/۰ و «جاذبه های مربوط به کوهنوردی و غار نوردی» با بار عاملی ۷۰/۰ ، از اهمیت بیشتری در توسعه گردشگری ورزشی کشور برخوردارند.
۲_ از دیدگاه کارشناسان آژانس های گردشگری، «جاذبه های مربوط به بیابانگردی و کویرنوردی» با بار عاملی ۸۵/۰ ، «جاذبه های مربوط به شکار و صید» با بار عاملی ۸۴/۰ و «جاذبه های مربوط به دامنه نوردی و طبیعت گردی» با بار عاملی ۷۶/۰ ، اهمیت بیشتری در توسعه گردشگری ورزشی کشور دارند.
۳_ از دیدگاه کارشناسان سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، «جاذبه های مربوط به ورزش های ساحلی،آبی و تابستانی» با بار عاملی ۸۶/۰، «جاذبه های مربوط به کوهنوردی و غارنوردی» با بار عاملی۸۳/۰، «جاذبه های مربوط به دامنه نوردی و طبیعت گردی»با بار عاملی ۸۲/۰ «جاذبه های مربوط به آب گرم و طبیعت درمانی»با بار عاملی ۸۰/۰ ، از مهم ترین جاذبه های طبیعی ورزشی در توسعه گردشگری ورزشی کشور ما هستند؛
۴_ از دیدگاه مجموع سه گروه از کارشناسان حوزه ورزش و گردشگری، «جاذبه های مربوط به دامنه نوردی و طبیعت گردی» با بار عاملی ۷۹/۰ ، «جاذبه های مربوط به ورزش های ساحلی، آّبی و تابستانی» با بار عاملی ۷۸/۰ و «جاذبه های مربوط به بیابانگردی و کویرنوردی» و «جاذبه های مربوط به شکار و صید» با بار عاملی ۷۵/۰ ، اهمیت بیشتری در توسعه گردشگری ورزشی در سطح کشور دارند و «جاذبه های مربوط به آب گرم و طبیعت درمانی» با بار عاملی ۶۷/۰ و «جاذبه های مربوط به ورزش های زمستانی» با بار عاملی ۵۶/۰، از نظر اهمیت در رده آخر قرار گرفته اند.
“