:
كانون توجهات تحقیقات اخیر، مواد فتوشیمیایی مشتق شده از گیاهان بودهاند كه ناشی از اثرات مثبت آنها بر سلامتی بشر بوده است. مواد غذایی را درطی فرآوری در كارخانجات میتوان با تركیبات فعال[1] از قبیل تركیبات فنولی كه دارای فواید و خصوصیات فیزیولوژیكی از جمله ضدآلرژی[2]، ضدالتهاب[3]، ضدمیكروبی[4]، آنتیاكسیدانی[5]و… میباشند، غنیسازی نمود. اثرات سودمند موجود در تركیبات فنولیك[6] به خصوصیتآنتیاكسیدانی آنها مربوط میشود (61). تحقیقاتی در سالهای اخیر روی میزان تركیبات فنولیك موجود در
محصولات كشاورزی و پسمانده صنعتی آنها و میزان در دسترس بودن این تركیبات انجام شده است. تركیبات فنولیك دارای یك یا چند گروه هیدروكسیل متصل به یك حلقه آروماتیك شده میباشد. اصطلاح فنولیك دسته بسیار بزرگی از تركیبات را تحت پوشش قرار میدهد كه در دو گروه اصلی، اسیدهای فنولیك[7] و فلاونوئیدها[8] قرار میگیرند اسیدهای فنولیك شامل اسیدهایی چون كافئیك[9]، گالیك[10]، پیكوماریك[11]، الایژیك [12]و… هستند.از تركیبات فلاوونوئیدی میتوانآپژنین[13]، لوتئولین[14]، كوئرسیتین[15]، ایزورامنتین[16]، كامپفرول[17] و… را نام برد. ازنقطه نظر استخراج ترکیبات مؤثره از محصولات كشاورزی و یا پسماندههایصنعتی، میزان استخراج تركیبات فعالآنها از جمله تركیبات فنولیك بسیار مهم است و میزان حضور تركیبات فنولیك در محصولات غذایی به صورت طبیعی و یا غنیشده نشان دهنده ارزش غذایی آن محصول در حفظ سلامتی بشر است به همین جهت در فرایند استخراج عواملی چون نوع حلال، نسبت نمونه به حلال، مدت زمان استخراج و دما بسیار مهم هستند. همچنین نحوه عمل استخراج میتواند به صورت سنتی از طریق روشهایی مانند سوكسوله[18] و غرقابی و یا از طریق فناوریهای جدیدی چون مایكروویو[19] و یا امواج مافوق صوت[20] صورت گیرد. تاثیر فرآوریهای جدید در مقایسه با روشهای سنتی از نظر صرفهجویی در زمان و انرژی و همچنین افزایش بازده استخراج مشخص شده است بررسی نتایج حاصل از تاثیر فاكتورهای مختلف در میزان استخراج با روش اولتراسوند از طریق روش آماری آزمون سطح پاسخ[21] صورت گیرد چون در این روش آماری با حداقل آزمون انجام شده بیشترین اطلاعات ممكن از روند میزان استخراج به دست خواهد آمدگیاه گلرنگ با نام علمیL Carthamustinctorious از خانواده کمپوزیته و یا آستراسه است. در ایران این گیاه با نام های گلرنگ، کاشفه، چورک و… موسوم است.کشت آن در ایران سابقه طولانی دارد و بیش از 50 رقم از آن شناسایی شده که هر یک بخوبی با شرایط خاص جوی محل خود از قبیل گرم وخشک و کویری و اراضی با غلظت املاح بالا خو گرفته است.لذا با توجه به اهمیت استفاده از تركیبات فنولیك درسیستم های غذایی و بیولوژیكی و وجود اثرات سرطان زائی در آنتیاكسیدان های سنتزی لزوم اهمیت بیشتر به آنتیاكسیدان های طبیعی مشخص است در كاربرد آنتیاكسیدان های طبیعی، یكی از مشكلات مهم، بازده استخراج از گیاهان و حفظ خواص موثره آنتی اکسیدانها است از این رو اهمیت كاربرد فرایندهای استخراج غیر حرارتی،افزایش صرفه جویی در میزان مصرف حلال، زمان و انرژی ودر ضمن بالا بردن میزان بازده استخراج تركیبات فنولیك كاملا مشهود است.ازآنجا که واریته های گیاه گلرنگ در کشورهای مختلفو شرایط آب و هوایی مختلف رشد میكند در این تحقیق به عنوان گیاهی كه بهینه سازی فرایند استخراج تركیبات فنولیك آن، به عنوان تجربهای درسایر كشورها، قابل استفاده است، انتخاب شد. اهداف ما در این تحقیق عبارتند از :
الف) بررسی و مقایسه استخراج تركیبات فنولیك از عصاره گیاه گلرنگ با استفاده از دو روش اولتراسوند و غرقابی
ب) بررسی اثر همزمان 3 فاكتور زمان، دما و pH، در طرح Box- Behnken جهت دستیابی به حداكثر اطلاعات در خصوص روند فرایند استخراج تركیبات فنولیك براساس حداقل دفعات آزمایش
پ) مقایسه نتایج حاصل از آزمون فولین و DPPH جهت تعیین قویترین عصاره از نظر داشتن تركیبات فنولیك بیشتر و قابلیت بالای خورندگی رادیكال های آزاد
ت) مقایسه فعالیت آنتی اكسیدانی عصاره های استخراجی با آنتی اكسیدان تجاری
ث) بررسی و مقایسه پایداری روغن سویا با استفاده از عصاره گیاه گلرنگ در دو روش غرقابی و اولتراسوند