، بیان مسئله، اهداف و پرسشهای مربوط به آن و اهمیت تحقیق اختصاص یافته است.
در فصل دوم، به خصوصیات جغرافیایی و اقلیمی منطقه پرداخته شده است.
فصل سوم به بیان تحولات شهر طی دورههای مختلف، با استفاده از منابع موجود، پرداخته است.
در فصل چهارم به مشاغل و شیوة معیشت ساکنین منطقه اشاره شده است.
فصل پنجم به خصوصیات اجتماعی و خانوادههای کهن شهر اختصاص دارد.
در فصل ششم ویژگیهای فرهنگی شهر در ابعاد گوناگون بیان شده است.
در فصل هفتم، به بیان ویژگیهای معماری و سیمای شهر پرداخته شده است.
فصل آخر نیز به جمع بندی مطالب و یادداشتهای هر فصل و منابع مورد استفاده در متن اختصاص دارد.
2-1- بیان مسأله
شهر پژوهی یکی از مهمترین موضوعات پژوهشی در علوم انسانی و بهویژه یک پژوهش بین رشته ای محسوب میشود که بنیاد ایرانشناسی در اقدامات بسیار ارزندهای از طریق دانشنامه شهرهای ایران و همچنین مجموعه ایرانشناسی در دوره کارشناسی ارشد آن را به انجام میرساند.
کاربرد شهر پژوهی در برنامه ریزی همه جانبه و پایدار از این روش با کشف قوانین و دانش بومی در مدیریت شهر میتواند الگوهای مدیریت سرزمین بهخصوص شهرها را مورد توجه قرار دهد.
پژوهش حاضر توانسته است مجموعه ارزشمندی را درباره شهر نایین بهوجود آورد. این شهر آینه تمام نمایی از یکی از شهرهای نواحی خشک ایران بهشمار میرود که گذشتگان با توجه به همزیستی با بیابان شرایط زیست و سکونت در آن را فراهم آوردهاند.
با توجه به آنچه در منابع آمده است تاریخ نایین به تاریخ دو شهر کهن یزد و اصفهان گره خورده و بیشترین تأثیر را از تاریخ و فرهنگ یزد گرفته است. شهر نایین بر كنارة كویر مرکزی، در مسیر اصفهان به یزد، واقع شده است. این شهر دارای آب و هوایی خشک و کویری و از شهرهای کهن دورة پیش از اسلام است (سلطانزاده، 1374:26). وجود آثار تاریخی و در مواردی باستانی، از رونق و آبادانی این شهر در روزگاران گذشته حکایت میکند. از نشانههای قدمت این شهر میتوان به نارنجقلعه، كه به احتمال زیاد پیش از دوران اسلامی ساخته شده و مسجدجامع نایین، که از نظر قدمت دومین مسجد پابرجا در ایران است، اشاره کرد.
مطالعات انجام شده نشان میدهد قرارگرفتن نایین در حاشیة کویر مرکزی و اقلیم خشک، مردم و ساکنین آن را سختکوش و سازگار با شرایط کویر تربیت کرده است؛ به گونهای که همواره از کمترین شرایط موجود در محیط اطراف بهترین استفاده را میکنند. رشد و رونق صنایع دستی مانند عبابافی و کوزهگری از مواردی هستند که در آن میتوان بهرهمندی مردم نایین از مظاهر طبیعتی کویر را بهخوبی نظارهگر بود.
نویسنده با توجه به پیشینة فرهنگی و تاریخی نایین به عنوان شهری که هنوز زنده است و از آن به شهر هزارههای تاریخی یاد میشود، بر آن است این شهر را از مناظر جغرافیایی، اقتصادی، فرهنگی و بافت اجتماعی شهر و نیز سیمای شهر با اتکا به منابع موجود بررسی کند. لازمة انجام این پژوهش مروری بر تحقیقات انجامشده و استفاده از منابع آنهاست. با انجام مطالعات اولیه بهنظر میرسد بررسی وضعیت صنایعی که در گذشته رونق داشتهاند ولی به دلایل گوناگون یا به بوتة فراموشی سپرده شدهاند و یا در خطر نابودی هستند، کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
3-1- اهمیت و ضرورت تحقیق
اگرچه در مورد شهر نایین مطالعات موضوعی و پراکنده صورت گرفته است، ولی در بین آنها، مطالعهای منسجم و علمی در باره بسیاری از موضوعات مانند مشاغل و فرهنگ مردم یافت نشد. از این جهت، ضروری بهنظر میرسید که این شهر از ابعاد گوناگون بررسی شود تا اهل تحقیق و علاقهمندان بتوانند از اطلاعات یافتهشده بهرهمند شوند. از سوی دیگر ضرورت تاریخ محلی نیز لزوم اجرای این تحقیق را آشکار میکند.
4-1- اهداف تحقیق
نشاندادن ساختارهای گوناگون شهر نایین .
در این زمینه لازم است شهر از جنبههای مختلف مورد مطالعه قرار گیرد و بر مبنای اطلاعات بهدست آمده خصوصیات آن گرد آوری شود. هر گاه ویژگیهای یک شهر در کنار یکدیگر مورد مطالعه قرار گیرند، مانند پازل یک مجموعه واحدی را ایجاد میکنند که همه به هم پیوستگی دارند. بنابر این لازم است ساختارهای تشکیل دهنده شهر، شناخته شده و در کنار هم مجموعه ای از یک شهر کویری به نام نایین را معرفی نمایند.